Aktie Wassenaar 8 september 2004


Volgend jaar is het 60 jaar geleden, dat de eerste twee V2-raketten vanuit Wassenaar werden gelanceerd naar Londen. Een van de raketten stortte neer in de Londense wijk Chiswick. De Battlefield Trust uit Chiswick wil deze belangrijke gebeurtenis herdenken met het planten van een kersenboom.

De Stichting V2Platform heeft het gemeentebestuur van Wassenaar verzocht om toestemming om de kersenboom te planten en om een plaquette te plaatsen op de hoek van bijvoorbeeld de Koekoekslaan en de Schouwweg. Hier werd een van de eerste V2-rakettten afgevuurd. Ook de Battlefield trust heeft een brief aan het gemeentebestuur geschreven.

Ons initiatief wordt ondersteund door de Stichting Wassenaar '40-'45 en de Stichting 3 Maart '45 - '95. De Battlefield Trust wijst op het leed, dat Wassenaar en Londen hebben ondervonden van de V2-lanceringen. Bij de eerste V2-aanval vielen drie doden en zeventien gewonden te betreuren. Dit was het begin van een strijd, waarbij in Engeland alleen al 2600 personen om het leven kwamen.

Deze boom is het symbool van een gemeenschappelijke band tussen de twee gemeenschappen en een belangrijk gedenkteken aan deze vreselijke gebeurtenis.