Burgemeester onthult gedenkteken met plaquette te Wassenaar op 8 september 2004


Het college van burgemeester en wethouders van Wassenaar heeft besloten op kosten van de gemeente een gedenksteen met plaquette te laten zetten op de plek van de eerste lancering van een V2 vanuit Wassenaar richting London. Dit is het grasbegroeide veldje tussen de bomen in de lus die gevormd wordt door de kruising van de rijbanen van de Koekoekslaan met de Konijnenlaan. Zie kaartje

Op 8 september 2004 heeft de burgemeester het gedenkteken onthuld tijdens een sobere plechtigheid. Hierbij waren zowel raadsleden, een vertegenwoordiger van de buurtvereniging, als enkele vertegenwoordigers van groeperingen van geïnteresseerden aanwezig.

programma:

17.30 - 18.00 uur verzamelen in het Johannahuis
18.00 - 18.15 uur toespraak burgemeester
18.20 - 18.30 uur wandelen naar het monumentje
18.35 uur onthulling monument
18.45 uur einde plechtigheid

Ook gedenkteken in Londen onthuld

Op dezelfde dag, 8 september, werd ook een gedenkteken onthuld in de Londense wijk Chiswick waar deze V2 raketten neerkwamen. Dit gedenkteken staat aan de Stavely Rd (eastern end). Om 18.44 uur (d.w.z. 17.44 uur Nederlandse tijd), het tijdstip van de inslag, werd een minuut stilte in acht genomen. Zie ook het verslag en de toespraken op de Chiswick website en deze foto's

Achtergrond

In 2004 was het 60 jaar geleden, dat de eerste twee V2-raketten vanuit Wassenaar werden gelanceerd naar Londen. Een van de raketten stortte neer in de Londense wijk Chiswick. De Battlefield Trust uit Chiswick wilde deze belangrijke gebeurtenis herdenken met het planten van een kersenboom.

De Stichting V2Platform verzocht het gemeentebestuur van Wassenaar om toestemming om de kersenboom te planten en om een plaquette te plaatsen op de hoek van bijvoorbeeld de Koekoekslaan en de Schouwweg. Hier werd een van de eerste V2-rakettten afgevuurd. Ook de Battlefield trust heeft een brief aan het gemeentebestuur geschreven.

Ons initiatief werd ondersteund door de Stichting Wassenaar '40-'45 en de Stichting 3 Maart '45 - '95. De Battlefield Trust wijst op het leed, dat Wassenaar en Londen hebben ondervonden van de V2-lanceringen. Bij de eerste V2-aanval vielen drie doden en zeventien gewonden te betreuren. Dit was het begin van een strijd, waarbij in Engeland alleen al 2600 personen om het leven kwamen.

Deze boom is het symbool van een gemeenschappelijke band tussen de twee gemeenschappen en een belangrijk gedenkteken aan deze vreselijke gebeurtenis.